Hoe werkt Mooiste Winkels?

Ons project de “Mooiste Winkels” is gericht op het verenigen van bijzondere en inspirerende winkels. We willen ervoor zorgen dat elke deelnemende winkel goed bij ons concept past. Lees daarom over het aanmeldingsproces, de beoordelingscriteria en kosten voordat je je aanmeldt.

Wat is het doel van de Mooiste Winkels?

Het doel van de “Mooiste Winkels” is om winkels te selecteren die zich onderscheiden door hun unieke uitstraling, creativiteit en klantbeleving. Bovendien streven we ernaar om het bezoek aan een winkel weer aantrekkelijk te maken door aanvullende suggesties te bieden voor activiteiten in de omgeving, om er bijvoorbeeld een leuk dagje of weekend uit van te maken.

De eerste selectie van de mooiste winkels wordt gemaakt door onze redactie op basis van originaliteit, inrichting en klantvriendelijkheid van de winkel. Daarna krijgt het publiek de mogelijkheid om de winkels te beoordelen op verschillende criteria. Hiermee beogen we de algehele kwaliteit van de winkelervaring te verbeteren en het winkelen op zichzelf aantrekkelijker te maken.

Al met al biedt onze groep van ‘Mooiste Winkels’ een unieke gelegenheid om samen te werken en te profiteren van de voordelen van een gezamenlijke inspanning. Door onze bijdragen te doen, zullen we een sterk en samenhangend netwerk kunnen creëren, dat ons allemaal in staat stelt om te groeien en te bloeien.

Hoe verloopt het aanmeldingsproces van een winkel?

Als een winkel zich via het formulier op onze website aanmeldt komt die aanmelding terecht bij de redactie van Mooiste Winkels. Zij beoordelen de winkel en hanteren daarbij een aantal verschillende criteria: originaliteit, presentatie en klantvriendelijkheid. 

Nadat de winkel door de redactie is geselecteerd, wordt de winkel daarvan op de hoogte gebracht en ontvangt de winkel zijn eigen account en dashboard op de site. In dat dashboard kan de winkel een keuze maken uit 3 pakketten. Afhankelijk van het gekozen pakket ontvangt de winkel een geheel verzorgde profielpagina, een winkelroute op een kaartje en vermeldingen op onze socials, of daarbovenop ook nog eens een uitgebreide marketingcampagne.

Beoordelingscriteria van de redactie

We begrijpen dat elke winkelier trots is op zijn of haar winkel, maar vanwege onze specifieke focus moeten we soms moeilijke beslissingen nemen en winkels afwijzen die niet helemaal passen bij wat we zoeken. Ons doel is om de kwaliteit en diversiteit van de deelnemende winkels te waarborgen.
Als je twijfels hebt over de geschiktheid van jouw winkel, neem dan contact met ons op voordat je je aanmeldt. We staan klaar om je vragen te beantwoorden. Nadat je je aanmeldt zijn dit de beoordelingscriteria die de redactie hanteert:

 • Uniekheid en authenticiteit
 • Inrichting en sfeer
 • Klantgerichtheid en kwaliteit


Het is belangrijk om te benadrukken dat deze criteria niet strikt zijn en dat er geen vastgestelde scores zijn. We willen ons vooral richten op de unieke en verrassende aspecten van elke winkel en erkennen dat elk bedrijf zijn eigen sterke punten heeft.

Wat zijn de lidmaatschapskosten?

De Mooiste Winkels biedt 3 verschillende pakketten aan waar toegelaten winkeleigenaren uit kunnen kiezen. Pakket Starter is het meest eenvoudige pakket. Met dat pakket ontvangt de winkel een ingerichte profielpagina inclusief winkelroute, vermeldingen op socials en onze nieuwsbrief, een blogpost en een startpakket van raamstickers. Als een winkeleigenaar kiest voor één van de andere 2 pakketten ontvangt hij dezelfde publiciteit, maar daarbovenop ook nog eens een uitgebreide marketingcampagne, oplopend in intensiteit per pakket. 

Los van de pakketten kan een winkel ervoor kiezen om Mooiste Winkels in te schakelen voor extra marketingwerkzaamheden. Zo bieden we bijvoorbeeld fotografie- en filmwerkzaamheden aan, drukwerk mogelijkheden, social media campagnes, webdesign (verfrissing of nieuwe website/webshop), samenwerkingen met influencers en nog veel meer.

Wat kan je verwachten als winkelbezoeker?

 • Ontdek je nieuwe favoriete winkel op de website van Mooiste Winkels. Browse door de verschillende categorieën en locaties. Ook lichten we dagelijks nieuwe bijzondere pareltjes op onze homepage uit.
 • Voeg winkels toe aan je favorieten en vind ze altijd snel terug in je dashboard.
 • Schrijf reviews voor winkels die je hebt bezocht en help hen naar de titel van de mooiste winkel van het jaar.
 • Zin een leuk winkel dagje of weekendje weg? Op de website van Mooiste Winkels vind je voor iedere plaats een voorgestelde winkelroute bestaande uit bijzondere winkels, eetgelegenheden, overnachtingen, parkeergelegenheid en leuke aanvullende (culturele) activiteiten.
 • Heb je een winkel bezocht waarvan je zegt “dit is echt de mooiste winkel van Nederland, die hoort thuis op deze website”? Geef dan je suggestie aan ons door en wij nemen contact op met de winkel in kwestie.
 • Op zoek naar een mooi cadeau? Bestel via de website een Mooiste Winkels cadeaubon, te besteden bij alle deelnemende winkels.
 • Mis nooit meer nieuws over de mooiste winkels van Nederland en schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Wat kan je verwachten als winkeleigenaar?

 • Iedere deelnemende winkel ontvangt een verzorgde profielpagina, bestaande uit algemene bezoekersinformatie, foto’s en informatie die weergeven wat deze winkel tot een van de mooiste winkels maakt, een mogelijkheid voor bezoekers om een onderbouwde review achter te laten en een kaartje met daarop een door de redactie samengestelde winkelroute bestaande uit winkels in de buurt, eetgelegenheden, overnachtingen, parkeergelegenheid en leuke aanvullende (culturele) activiteiten.
 • Mooiste Winkels zet meerdere marketing strategieën in om enthousiaste winkelbezoekers naar de website te krijgen. Mooiste Winkels moedigt iedereen aan om de deelnemende winkels te bezoeken en een leuke review te schrijven.
 • De hoeveelheid en de score van reviews die een winkel heeft ontvangen, zorgen ervoor dat deze winkel een extra onderscheiding ontvangt: zilver of goud. Winkels met een onderscheiding worden extra uitgelicht op de website van Mooiste Winkels.
 • Ieder jaar wordt de winkel met de hoogste score binnen iedere winkelcategorie uitgeroepen tot mooiste winkel van het jaar. Deze winnaars ontvangen mooie prijzen en tevens ook een plekje in de Mooiste Winkels Hall of Fame.
 • Mooiste Winkels biedt extra marketingwerkzaamheden aan, waaronder: fotografie en film werkzaamheden, drukwerk mogelijkheden, social media campagnes, samenwerkingen met influencers, webdesign (verfrissing of een nieuwe website/webshop) en nog veel meer. 

Toekomst

Het team van Mooiste Winkels werkt voortdurend aan het uitbreiden en verbeteren van het project voor winkelbezoekers en winkeleigenaren. Zo liggen er bijvoorbeeld al een paar leuke uitbreidingen op de planning, waaronder:

 • Evenementenkalender met speciale activiteiten en evenementen in deelnemende winkelsteden.
 • Een sectie op de website met cadeau ideeën op basis van verschillende gelegenheden, leeftijden of interesses.
 • Training en workshops voor winkeleigenaren om nog meer uit hun winkel te kunnen halen.
 • Boekje of magazine van Mooiste Winkels. Bij een voldoende aantal deelnemers kunnen we kijken naar het uitbrengen van een boekje of magazine waarin alle deelnemende winkels uitgelicht worden. Of dit een landelijk boekje of iets per provincie wordt, zal later blijken.
 • Mooiste Winkels app, waarmee bezoekers op de hoogte gehouden worden van hun favoriete winkels en activiteiten. Met deze app is het nog makkelijker om met een (Google Maps) kaartje te lopen naar plekken van interesse.

Heb je nog een andere vraag over Mooiste Winkels?

Als je vraag niet wordt beantwoord op onze FAQ-pagina, kun je altijd contact met ons opnemen. Je kunt ons bereiken via het contactformulier.

Wat gaan we doen?

Cultuur en Vermaak
Mode en Accessoires
Interieur en Decoratie
Schoonheid en Verzorging
Media en Technologie
Eten en Drinken